Aktualności

Drukuj Powiększ tekst (skrót: +) Pomniejsz tekst (skrót: -)
Powstaje budynek z 39 mieszkaniami socjalnymi
21 grudnia 2017

Przy ul. Wiązowskiej trwają zaawansowane prace budowlane. Koniec inwestycji planowany jest na sierpień 2018 roku. Łączny koszt realizacji to ponad 3 mln 600 tys. zł.

 

  • Koszt inwestycji

(na dzień 14.12.2017r.)

Roboty budowlane: 3 413 090,92 zł

Inspektor Nadzoru: 75 768,00 zł

Projekt + nadzór autorski: 123 615,00 zł

 

  • Wykonawca: firma "DAR" Dariusz Dziurdziak  z siedzibą w Otwocku (05-402) przy ul. Mieszka I nr 5 Inspektor Nadzoru: BOTI-C.E.L Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie (03-730) przy ul. Kępnej 9/4
  • Projektant: ARCH-DOM Sp. J. z siedzibą w Białej Podlaskiej (21-500) przy Placu Szkolny Dwór 28
  • Termin realizacji robót budowlanych: lipiec 2017 - sierpień 2018

 

  • Opis

Powstanie budynek mieszkalny wielorodzinny socjalny o trzech kondygnacjach nadziemnych (tzw. galeriowy). Z galerii są wejścia do poszczególnych mieszkań. Instalacje: wodociągowa z wodociągu miejskiego, ścieki do kanalizacji miejskiej, ogrzewanie elektryczne.

Projektowany budynek mieszkalny, socjalny zaprojektowano w technologii tradycyjnej: ściany konstrukcyjne wewnętrzne murowane z bloczków silikatowych, pozostałe ściany murowane z bloczków z betonu komórkowego, stropy żelbetowe wylewane. Dach o konstrukcji  drewnianej przykryty blachą trapezową.

W budynku socjalnym zlokalizowano  łącznie 39 mieszkań 1 i 2 pokojowych o metrażach od 23 do 55 m2 (w tym jedno w pełni przystosowane dla osób niepełnosprawnych).  Każdy lokal mieszkalny posiadać będzie przedpokój + aneks kuchenny, łazienkę oraz jeden lub dwa pokoje.

Wymiary projektowanego budynku w kształcie litery "L": 43,62 m x 9,27 m i 27,44m x9,27 m. 

Wysokość budynku w kalenicy - 10,40 m.

Struktura mieszkań zapewnia dostęp do każdego pomieszczenia z przedpokoju, okna usytuowane w dwóch kierunkach geograficznych, zapewniają odpowiednie przewietrzanie i naświetlenie.

Do projektowanego budynku mieszkalnego zostało zaprojektowane 39 miejsc parkingowych w tym jedno dla niepełnosprawnych w formie parkingu zlokalizowanego między ul. Wiązowską, a projektowanym budynkiem, w południowo-zachodniej części działki oraz 3 miejsca po stronie północno-wschodniej budynku.

 

Bilans terenu

Powierzchnia działki: 4914,00 m2            

Powierzchnia zabudowy: 477,82 m2      

Powierzchnia utwardzeń: 1549,18 m2  

Powierzchnia zieleni 2887,00 m2             

Powierzchnia użytkowa:  1 151,76 m2

Kubatura: 4 344,70 m3

 

Nadzór nad realizacją inwestycji: Referat Realizacji Projektów