Józefów. Portal Urzędu Miasta. Ładowanie...

Zobacz odpowiedzi



Ilość: 2967

Lp. Data Pytanie / Odpowiedź
1. 2025-10-09
Panie Burmistrzu, w sprawie deklaracji braku zerówek w szkołach podstawowych?
Co z dziećmi ktore chodzą do komercyjnych placowek w mieście? Na jeden rok będą sie przenosić do przedszkoli zamiast juz iść docelowo do Szkoły w której będą uczęszczać, trochę słabe rozwiązanie.

Co z nowo powstałym skrzydłem pod przedszkole w sp2? Chyba dofinansowanie było celowe? Teraz bedzie stac puste?
-- Tomasz
Odpowiedź:

Dzień Dobry. W większości przedszkoli niepublicznych są oddziały dla sześciolatków. Tylko Dębowe Ludki deklarują, że nie utworzą oddziału dla dzieci 6-letnich z powodu braku miejsca w budynku. Ponadto w Przedszkolu Miejskim nr 1 (w nowej siedzibie przy ul. Grottgera) przygotowujemy jeden dodatkowy oddział dla dzieci 6-letnich. Będą tam mogły zostać przyjęte dzieci z przedszkola niepublicznego, w którym nie będzie oddziału dla dzieci 6-letnich.

Oddziały przedszkolne w szkołach podstawowych były rozwiązaniem tymczasowym,  służącym zabezpieczeniu miejsc w przedszkolach dla wszystkich chętnych 3-5 latków. Obecnie dzieci 3-letnich jest znacznie mniej niż kiedyś, w związku z czym dzieci 6-letnie mogą pozostać w swoich przedszkolach. 

Odnosząc się do pytania o nową przestrzeń w szkole podstawowej nr 2,  to będą z niej korzystać uczniowie z klas I-III. Dofinansowanie do tej budowy nie było obwarowane koniecznością prowadzenia w tym budynku oddziałów przedszkolnych. 

2. 2025-10-07
Szanowny Panie Burmistrzu,

często spaceruję ulicą Nadświdrzańską. Od jakiegoś czasu na działce między Rybacką a Pstrągową (przy Nadświdrzańskiej) powstało coraz większe wysypisko śmieci - zbieranina wszystkiego. Czy można przechowywać takie niezabezpieczone materiały? Czy UM może sprawdzić, czy pośród tych materiałów nie ma chemikaliów?
Z góry dziękuje.
J.
-- Joanna
Odpowiedź:

Dzień Dobry, dziękuję za informacje. Nasza Straż Miejska podjęła interwencje. Na razie wykluczyliśmy przechowywanie chemikaliów ale trwają czynności wyjaśniająco-kontrolne. Pozdrawiam.

3. 2025-10-01
Dobry wieczór,
Czy to prawda że od roku szkolnego 2026/2027 nie będzie już zerówek przy szkołach?

Pozdrawiam
Aneta
-- Aneta
Odpowiedź:

Dzień dobry, owszem w roku szkolnym 2026/2027 nie planujemy uruchamiać oddziałów przedszkolnych w szkołach podstawowych. Te funkcjonowały dlatego, że brakowało miejsc w przedszkolach. Po przeanalizowaniu demografii gminy okazało się że w zbliżających się latach wszystkie sześciolatki będą mogły dokończyć edukację przedszkolną w swoich macierzystych placówkach przedszkolnych. Pozdrawiam

4. 2025-09-26
Dzień Dobry.
Czy nasze miasto planuje przyłączenie do Programu Gmina Przyjazna Seniorom i czy samorząd zdecyduje się na wydawanie Ogólnopolskiej Karty Seniora w edycji lokalnej? Wspomnę, że okoliczne gminy już to zrobiły.
Pozdrawiam, Renata
-- Renata Wojno-Oroń
Odpowiedź:

Dzień Dobry, obecnie pracujemy nad innym programem -  Kartą Mieszkańca. Posiadanie jej będzie wiązało się z korzyściami dla wszystkich mieszkańców Józefowa, w tym oczywiście dla naszych seniorów. Jeśli chodzi o potrzeby tej grupy wiekowej to w naszym mieście działa kilka organizacji senioralnych oraz instytucji samorządowych mających w ofercie zajęcia bądź programy skierowane dla starszych osób, szczegóły tutaj: Dla seniorów - Józefów

Pozdrawiam

5. 2025-09-22
Szanowni Państwo, właściciel posesji Leśna 7a parkuje auta na ulicy. Są to rozbite samochody z których wyciekają płyny - oleje i paliwa, czasem stoją luzem, czasem na lawecie. Na ulicy stoi po 5-6 samochodów, które utrudniają innym wyjazd z ich posesji. Na pustej, nieogrodzonej działce naprzeciwko adresu Leśna 8A również ustawia samochody - zrobił sobie z ulicy darmowy parking. Prosimy o interwencję - mężczyzna jest nieprzyjemny, nie chce rozmawiać z sąsiadami. Wieczorami jeździ po mieście charakterystycznym, zielonym autem specjalnie hałasując nam pod oknami. Czy na takich ....... naprawdę nie ma mocnych?
-- Andrzej Paradowski
Odpowiedź:

Nasza straż miejska podjęła dwie interwencje w sprawie rozbitego samochodu zaparkowanego pod powyższym adresem, podczas pierwszej nie udało się skontaktować z właścicielem (przebywał na urlopie), druga poskutkowała uprzątnięciem auta. W późniejszym czasie na miejscu była również Policja która  nie stwierdziła naruszenia przepisów ruchu drogowego. Jeśli chodzi o działkę w pobliżu  adresu Leśna 8A -  jest własnością miasta, to ogrodzimy ją zaraz po uprzątnięciu.

6. 2025-09-21
dzień dobry.

chciałem zapytać kto odebral do użytkowania ulicę Rodziewiczówny ?

proszę wskazać którą stroną ulicy mogą przemieszczać się osoby piesze ?
Mądry " innaczej " zaprojektował po jednej stronie TYLKO ścieżkę rowerową a po drugiej stronie jest pobocze i ogrodzenia działek.
Czy w założeniu architekta tamtędy piesi nie maja wstępu ? pozdrawiam.
-- andrzej
Odpowiedź:

Dzień dobry, jeśli droga przy której znajduje się ścieżka rowerowa, nie posiada chodnika ani pobocza, pieszy może poruszać się po ścieżce rowerowej (ustawa Prawo o ruchu drogowym art. 11 ust. 4).

7. 2025-09-10
Czy prawdą jest, że Józefów ma już wszelkie zgody na odstrzał dzików?
Gdzie można znaleźć dokumenty/uchwały/cokolwiek na ten temat i jak wyglądał proces podejmowania decyzji?
Jakie działania były podejmowane przez podjęciem decyzji o odstrzale?
Małgorzata
-- Małgorzata Guzowska
Odpowiedź:

Tak, otrzymaliśmy decyzje Starosty Otwockiego na odstrzał redukcyjny. Kopię decyzji można uzyskać w trybie dostępu do informacji publicznej. Decyzję wydał Starosta Otwocki i wszystkie dokumenty poprzedzające jej wydanie są w aktach sprawy.

Dotąd podejmowaliśmy szereg działań zniechęcających dziki do żerowania na terenach miejskich. Od doraźnych takich jak płoszenie i zabezpieczanie terenu przez Straż Miejską, po odstraszanie z użyciem preparatu zapachowego, którego działanie niestety słabnie z czasem, jako że zwierzęta przyzwyczajają się do jego zapachu. Przeprowadziliśmy także działania edukacyjne wśród mieszkańców w temacie gospodarki odpadami, mające zminimalizować przyciąganie dzików na tereny zamieszkane.  

8. 2025-09-05
Od jakiegoś czasu z powodu choroby jestem zmuszony korzystać ze skutera inwaliudzkiego. Niestety od czasu wysypania ulic żwirem, zanim dojadę do asfaltu /z trudem/ musze przeżyć okres "telepania", zresztą ostatnio przez telepanie skuter mi sie zepsuł (urwały sie przewody elektryczne) Na szczęście udalo mi sie naprawic na gwarancji, dlatego nie występowałem o odszkodowanie. Zresztą sąsiadki jeżdżące na rowerach też narzekają.Może dałoby się drogę uwałować ciężkim wałem, myślę trochę by to pomogło.lek.Wojciech Borowy Luksusowa 10.
-- Wojciech Borowy
Odpowiedź:

Przy najbliższym jesiennym zleceniu na równanie dróg gruntowych, zlecimy również uwałowanie ul. Luksusowej. Przepraszamy za niedogodności. 

9. 2025-09-01
Kto wydał zgodę na rozstawienie na 3 maja, naprzeciwko kościoła dożynkowych namiotów w niedzielę 31.08.? Czy ktokolwiek ze służb: policja, straż czy SM widziała w jaki sposób zorganizowana była ta impreza? Namioty na całej szerokości chodnika i dzieci tuż obok nich, na ruchliwej ulicy! Chyba tylko cudem nie doszło do nieszczęścia. Dodatkowo standard rodzicielstwa: wszystko w nosie, dzieci niech robią co chcą. Może urzędnicy powinni mieć trochę więcej oleju w głowie skoro na mieszkańców liczyć nie można?
-- Patryk Kuźmiński - 3 Maja Józefów
Odpowiedź:

Ulica 3 Maja jest drogą powiatową, której zarządcą jest Zarząd Dróg Powiatowych w Otwocku z siedzibą w Karczewie.  Miasto Józefów w tej sprawie  nie wydawało żadnych zgód. Wszelkie niebezpieczne sytuacje powinno zgłaszać się na Policję pod numer 112.

10. 2025-08-26
Dwa pytania. Po pierwsze dlaczego odpowiadacie tylko na niektóre pytania? Czyżby cenzura i powrót do głębokiej komuny? Przypominam o jawności i dostępie do informacji która należy się ludziom którzy Wam płacą! Po drugie - czy to prawda że na terenie Józefowa został przeprowadzony odstrzał dzików w tym małych osobników? Wystarczy tak lub nie.
-- Magdalena J
Odpowiedź:

1. Odpowiadamy na pytania zgodnie z przyjętym regulaminem. 

2. W momencie publikacji tej odpowiedzi nie został przeprowadzony odstrzał dzików. 

 

< 1 2 3 ... 297 >
Portal wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.
Akceptuję politykę prywatności portalu. zamknij