Dzień Chleba Żytniego w Szkole Podstawowej nr 2
13 października już szósty raz w SP nr 2 odbył się Dzień Chleba Żytniego. Dzieci mogły skosztować różnych wyrobów piekarniczych.
Dzień Chleba rozpoczęło się uroczyste powitanie chlebem i solą małych gości, któremu towarzyszyła krótka przemowa o roli chleba w naszym życiu oraz potrzebie szacunku do tej codziennej strawy.
Potem przyszedł czas na degustację. Jak co roku firmy piekarnicze obdarowały szkołę różnorodnym pieczywem.
Na kromkach nie zabrakło także innych smakowitych dodatków. Pomidory, ogórki, twarożki, domowe konfitury i dżemy podarowały panie pracujące w michalińskiej „dwójce” oraz rodzice uczniów. Z tej mnogości produktów panie nauczycielki wyczarowywały kanapki, które cieszyły się dużym uznaniem uczniów. Rekordziści spałaszowali nawet po kilkanaście kromek. Dla niektórych uczniów ten dzień był okazją do posmakowania po raz pierwszy w życiu ciemnego pieczywa.
Poczęstunek umilał zebranym występ dzieci ze świetlicy, które odśpiewały piosenkę o żytnim chlebie, do której słowa napisała wychowawczyni ze świetlicy Ewa Jarosińska.
Sponsorzy „Dnia Chleba”
Wyroby piekarnicze: „Polpain-Putka”, „Piekarnia Szwajcarska”.
Przetwory mleczne: „Agmar”