Dzień Chleba Żytniego w Szkole Podstawowej nr 2
11 października już piąty raz w SP nr 2 odbył się Dzień Chleba Żytniego. Dzieci mogły skosztować różnych wyrobów piekarniczych, a także zobaczyć jak dawniej i dziś wypieka się chleb.
Dzień Chleba rozpoczęło się uroczyste powitanie chlebem i solą zaproszonych gości. Na to niezwykłe święto przybyli dyrektorzy pobliskich szkół i przedszkoli oraz przedstawiciele sponsorów. Potem przyszedł czas na degustację. Jak co roku firmy piekarnicze obdarowały szkołę różnorodnym pieczywem. Jeden ze sponsorów - ufundował także sery, masło oraz jogurty.
Na kromkach nie zabrakło także innych smakowitych dodatków. Pomidory, ogórki, domowe konfitury i dżemy podarowały panie pracujące w michalińskiej „dwójce” oraz rodzice uczniów. Z tej mnogości produktów panie nauczycielki wyczarowywały kanapki, które cieszyły się dużym uznaniem uczniów. Rekordziści spałaszowali nawet po kilkanaście kromek. Dla niektórych uczniów ten dzień był okazją do posmakowania po raz pierwszy w życiu ciemnego pieczywa.
Dzień ten poza czystą przyjemnością miał także walory edukacyjne. Dzieci, mogły nie tylko docenić ten powszedni smakołyk i poznać jego walory, ale i dowiedzieć się oraz zobaczyć na własne oczy, jak dawniej i dziś się go wypieka.
Sponsorzy „Dnia Chleba”
Wyroby piekarnicze: „Polpain-Putka”, „Piekarnia Szwajcarska”, „Piekarnia Staropolska”.
Przetwory mleczne: „Agmar”
Powitalny bochen: Sklep O.K z Józefowa.