Józefów. Portal Urzędu Miasta. Ładowanie...

Informacja prasowa dot. stanowiska Miasta w sprawie odebrania zwierząt w dniach 17-18 października z posesji w Józefowie.

24 października 2024

Straż Miejska otrzymywała zgłoszenia dotyczące nieruchomości, na której przebywały zwierzęta od 2020r. Dotyczyły one nieporządku na posesji oraz kobiety, która spędzała wiele czasu w samochodzie przed posesją, z psami, głównie w godzinach nocnych. Żadne ze zgłoszeń nie dotyczyło podejrzenia znęcania się nad zwierzętami.

Straż Miejska kilkakrotnie żądała okazania książeczek szczepień psów i nie wykazano wówczas nieprawidłowości. Dopiero kontrola przeprowadzona wiosną 2024 r. stwierdziła brak aktualnych szczepień, za co właścicielka została ukarana mandatem i zobowiązania do uprzątnięcia terenu.

Straż Miejska nie posiada uprawnień do wejścia na teren nieruchomości bez zgody właściciela, a ponieważ w tym przypadku właścicielka nie wyrażała zgody, strażnicy mogli przeprowadzić tylko kontrolę wizualną spoza terenu posesji. Zaobserwowano 3 wolno biegające psy, które nie sprawiały wrażenia zaniedbanych - miały dostęp do karmy i wody oraz schronienia w budach stojących przy budynkach.

W czerwcu br. pracownicy Powiatowego Inspektoratu Weterynaryjnego w Otwocku 3-krotnie dokonywali kontroli dobrostanu zwierząt przebywających na posesji. Badaniu poddane były 4 dorosłe psy. Stan zwierząt nie wzbudzał zastrzeżeń. Podczas kontroli okazane zostały książeczki z aktualnymi badaniami.

Domy z zewnątrz sprawiały pozytywne wrażenie. Są to dwa duże, nowe budynki (jeden można nazwać willą), położone na dwóch zagospodarowanych zielenią działkach o powierzchni ok. 1500 m² każda. Nieruchomości pilnował wynajęty ochroniarz.

Działania odebrania zwierząt przeprowadziły Fundacja Ochrony Zwierząt „Pańska Łaska” oraz Stowarzyszenie Towarzystwo Przyjaciół Zwierząt „Otwocki Zwierzyniec” w dniach 17-18 października br., w asyście Policji i Straży Pożarnej.  W stosunku do właścicielki zwierząt prowadzone jest postępowanie prokuratorskie.

Niezwłocznie po otrzymaniu oficjalnych pism od tych instytucji Urząd Miasta będzie miał podstawę wydania decyzji o odebraniu zwierząt właścicielce.

Część zwierząt przebywa już w domach tymczasowych, część jest poddana leczeniu. Urząd Miasta pozostaje w kontakcie z Powiatowym Inspektoratem Weterynaryjnym w Otwocku, Fundacją Ochrony Zwierząt „Pańska Łaska” oraz Stowarzyszeniem Towarzystwo Przyjaciół Zwierząt „Otwocki Zwierzyniec”.

Jest nam przykro, że taka sytuacja wydarzyła się w naszym mieście. W miarę możliwości udzielimy pomocy w pokryciu kosztów leczenia zwierząt.

/Miasto Józefów/

Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.
Akceptuję politykę prywatności portalu. zamknij